Eens in de zoveel tijd is het zover. De tijd om uw zonwering schoon te maken. Vaak is dat in de zomer, het moment veel zonwering weer volop gebruikt wordt. Groene vlekken door het voorgaande seizoen en de regen zult u maar al te vaak tegenkomen en dat ziet er voor de buitenstaander natuurlijk niet fris uit. Ook voor uzelf is het niet fijn als het zonnescherm naar buiten hangt en u ziet al die vieze vlekken voor uw raam. Tijd om actie te ondernemen. Dit wilt u natuurlijk wel goed aanpakken, want alle viezigheid moet er af, maar de zonwering moet mooi en goed blijven. Het is dus goed te weten welke middeltjes u beter wel of beter niet kunt gebruiken.
Handige tips voor het schoonmaken van uw zonwering
Eerste tip. Denk niet bij dertig graden, nu is het tijd voor het schoonmaken van mijn zonwering, want dan droogt het lekker snel op. Integendeel. Te felle zon kan nare vlekken op uw zonwering veroorzaken. Dus zoek een moment van de dag uit, dat het droog is en de zon nog niet fel schijnt. Bijvoorbeeld in de ochtend of begin van de avond. Het voorjaar is ook een goed moment voor het schoonmaken van het zonnescherm.
Tip twee ligt natuurlijk voor de hand. Maak bij het schoonmaken niet alleen de vlekjes schoon, maar gelijk de hele zonwering. Anders komt er hoe dan ook kleurverschil, doordat er over het hele zonnescherm vaak wel een soort zwarte aanslag kan zitten door de stofjes die er in de lucht zitten. Wees dus consequent en pak de hele zonwering aan.
Welke schoonmaakmiddelen zijn in orde?
Het is verstandig niet in het wilde weg maar wat te gebruiken. Tip drie is dan ook dat u agressieve schoonmaakmiddelen links laat liggen. Zonwering doeken zijn vaak zo gemaakt dat ze geen water door laten. Gebruikt u een agressief schoonmaakmiddel dan kan dit deze waterbestendige laag aantasten en dat zou zonde zijn van uw schoonmaaksessie. De vierde tip is om bij twijfel van een bepaald schoonmaakmiddel gewoon op een klein verborgen stukje zonwering te testen of het eventueel kleurverschil veroorzaakt. Daarna kunt u het met een doek wederom impregneren en dus het doek weer volop waterbestendig maken en hiermee ook schimmelvlekken voorkomen. Wees er tijdens het schoonmaken zeker van dat het deze dag en nacht niet gaat regenen.
Waar te beginnen? Een stappenplan
Wat heeft u nodig om uw zonwering schoon te maken? Het is allereerst handig alle spullen bij elkaar te zoeken voordat u met het project begint. Een zonwering hangt natuurlijk vrij hoog, dus een trap is geen onverstandige voorbereiding. Zorg voor een zachte borstel om het doek licht mee te kunnen boenen. Zoals u ook vaak bij het schoonmaken van de ramen zult gebruikmaken van een emmer lauw water is dat ook hier het geval. Hou het water onder de veertig graden. Niet beslist nodig, maar ziet het er echt te vies uit dat een schoonmaakmiddel onmisbaar lijkt, dan is wat groene zeep of een ander schoonmaakmiddel verstandig. Indien je hier gebruik van maakt leg dan ook impregneermiddel klaar.
Stap voor stap uw zonwering schoon maken
Alle spullen gereed is het tijd om de zonwering uit te klappen. Ook het doek kunt u eventueel loskoppelen, maar uitklappen zou ook goed moeten gaan. Verwijder met een zachte borstel het losliggend vuil van zowel de onder- als bovenkant van het zonnescherm en doe dit met precisie, door het er niet dieper in te wrijven. Begin met het wassen van de bak waar het zonnescherm in bewaard zit om daarna voorzichtig over te gaan op het doek. Dit kan met de borstel of een spons en in nood met een beetje schoonmaakmiddel. Vervolgens laat je het water goed intrekken. Na een kwartier spoel je het zonnescherm goed uit, met behulp van een tuinslang. Goed laten opdrogen en oprollen maar.
Zo kunt u een vuile zonwering voorkomen
Nog handiger is om een vuile zonwering tegen te gaan. Hou bij stevig weer in de gaten dat u uw zonnescherm tijdig oprolt. Wanneer het regent is het belangrijk dat u de zonwering later alsnog laat drogen, wacht hier niet langer dan drie dagen mee. Mocht u een automatische zonwering hebben zorg er dan voor dat wanneer het vriest u dit automatisme uitschakelt, zodat deze vorst het systeem niet aantast.
Liever een professionele onderhoudsbeurt? Dit zijn de kosten
Wilt u uzelf dit werk besparen en er zeker van zijn dat het goedkomt. Een professionele onderhoudsbeurt kost gemiddeld zestig euro. Het is verstandig dit eens in de zoveel jaar te doen, zodat u ook weet dat de moeren goed vastgedraaid zitten en het doek nog helemaal juist bevestigd is en het nog een paar jaar volhoudt. Desnoods zetten ze er een nieuw doek voor u in. Let wel, hoe meer materiaal er nodig is, hoe meer de kosten ook kunnen oplopen.